klusadvies
Keukenkastjes

Keukenkastjes

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Praktische bergruimte en een decoratief element ineen. Uitgaande van het basismodel zijn er allerlei varianten te bedenken. Hier geven we 4 voorbeelden: schrijfkastje, sleutelkastje, magneetkastje en kookboekkastje. Tezamen vormen deze kastjes bovendien een wijnrek.

Tip!
Laat de panelen in de bouwmarkt op maat zagen. Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Bekijk de benodigheden
01

Zijkant vastzetten

Smeer een kopse kant van de boven- en onderzijde in met houtlijm. Zet deze aan de zijkant vast met spijkertjes.

Tip!
Gebruik niet teveel lijm. Veeg nog natte lijmresten niet direct weg, dat geeft later vlekken. Wacht tot de lijm iets is uitgehard en verwijder hem dan met een hobbymes.
02

Achterkant bevestigen

Bevestig de achterkant op het frame met houtlijm en spijkertjes.
03

Gaatjes boren

Boor 2 gaatjes in de achterkant (smalle zijde, 36 cm), op 1cm vanaf de bovenkant en 2 cm vanaf de zijkant.
04

Binnenkant verven en lakken

Houd het kastje exact waterpas tegen de muur en teken de gaten af. Zet de binnenkant van het kastje in de grondverf. Schuur het geheel en lak het af.

Tip!
Verf op waterbasis (acrylverf) droogt razendsnel, stinkt niet en is minder schadelijk voor het milieu. Gebruik voor acrylverf speciaal daarvoor bestemde rollers en kwasten. Gooi oude kwasten en restanten verf niet in de vuilnisbak, maar lever ze in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in uw gemeente.
05

Voorkant bevestigen

Smeer de randen van het kastje in met houtlijm en timmer de voorkant erop met spijkertjes.
06

Legplankjes vastzetten

Schuif de 3 legplankjes in het kastje, met een onderlinge afstand van 8 cm. Zet deze met kleine spijkertjes in de voor- en achterkant vast. Deze plankjes bieden ruimte aan vier flessen wijn. (nb: deze stap geldt niet voor het kookboekenkastje). Zet de buitenkant van het kastje in de grondverf. Plamuur alle schroefgaten dicht. Schuur het geheel en lak het kastje af.

Tip!
Variaties.
Schrijfkastje: Schilder de voorkant af met schoolbordenverf (2-3 lagen).
07

Sleutelkastje

Teken op de voorkant van het kastje 16 vlakken af van 9x9.5 cm met behulp van een winkelhaak.
08

RVS sierdopje

Draai op elk hoekpunt een RVS sierdopje in de voorkant.
09

Magneetkastje

Breng montagekit aan op het kastje en plak de RVS plaat erop vast.
10

Kookboekenkastje

Bevestig de kasthandgrepen (5 cm vanaf de onderzijde).
11

Elastieken band bevestigen

Bevestig de elastieken band met spijkertjes, zodat het kookboek op zijn plaats gehouden wordt.

Tip!
Berg uw kookboeken in het kastje op.

Hout bewerken

 

Onder hout bewerken verstaan we bijvoorbeeld: meubels, kozijnen of deuren (op maat) maken. Waarschijnlijk doet u dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het zal u ongetwijfeld niet verbazen dat het verkeerde gebruik van de zaag verreweg de meeste ongevallen veroorzaakt. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende.

 

Wat te doen?

Zet uw werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan u zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat u van plan was.

Weet hoe u de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan uw handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor uw klus.

Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.

Draag geen losse kleding
Losse kleding (wijde mouwen, stropdas, sjaal) kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden (ketting, armband, ring) en losse lange haren. Doe sieraden af, en bind uw haar in een staart of doe een pet op.

Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat u wegschietende deeltjes in uw oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.

 

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (16)

  • Gereedschappen (15)
Eerder bekeken

Er is nog geen selectie zichtbaar omdat u nog geen artikelen eerder heeft bekeken.